Eheim Classic Canister Filter Unboxed, getest en beoordeeld


Eheim is een van de langst bestaande, meest gerespecteerde aquariumproductfabrikanten in de hobby.

Dus ik was enthousiast om het Eheim Classic External Canister-filter te kopen en het op de proef te stellen om te zien of het bestand is tegen hun hoge reputatie.

Nadat ik dit filter op mijn eigen tank had ingesteld, heb ik het enkele weken uitgevoerd om je te brengen wat ik wel en niet leuk vind, hoe het zich verhoudt tot andere busfilters en voor wie dit filter geschikt zou zijn.

TLDR: Overzicht van beoordelingen

Ik raad dit filter ten zeerste aan voor iedereen die op zoek is naar een eenvoudig te gebruiken busfilter dat betrouwbaar is.

De Eheim Classic heeft niet veel toeters en bellen, maar het levert een eenvoudige bediening die geen ingenieursdiploma vereist om in te stellen en te gebruiken, in tegenstelling tot sommige andere filters.

Het bevat een enorme hoeveelheid biomedia en het presteerde goed tijdens het testen.

Mijn grootste klacht is dat het niet wordt geleverd met heel veel mechanische filtermedia. Maar de cilindrische busvorm maakt het gemakkelijk om je eigen aftermarket sponzen en flossen toe te voegen.


EHEIM Classic Bus Filter |

EHEIM Classic Bus Filter |

Laatste update op -11-23 / Verdiende commissies / Afbeeldingen van Amazon Product Advertising API

Hoe ik het Eheim Classic Canister Filter heb getest

Ik wilde weten hoe het is om dit filter echt dagelijks te gebruiken.

Jarenlang heb ik recensies en forumberichten gelezen die dit filter aanprezen als het beste, meest betrouwbare busfilter op de markt. Ik heb het beschreven gezien als een klein werkpaard dat de klus klaart zonder een hoop gedoe.

Dus heb ik dit filter ingesteld op mijn 40 gallon (151 liter) regenboogvistank. Ik liet het filter enkele weken op mijn tank draaien, zodat ik een idee kon krijgen van de echte gebruikerservaring.

Ik heb onderweg een heleboel notities en foto’s gemaakt, zodat ik mijn gedachten kon verzamelen en een uitgebreide recensie kon maken.

In het bijzonder keek ik naar de volgende factoren:

 • Installatie – was het moeilijk om dit filter geïnstalleerd te krijgen?
 • Priming – hoe is het om dit filter voor het eerst en na routineonderhoud te laten primen?
 • Voorstelling – behoudt dit filter gezonde waterparameters in de tank? Helpt het om de helderheid van het water te behouden?
 • Onderhoud – hoe moeilijk was het om routineonderhoud aan dit filter uit te voeren?
 • Lawaai – hoe luid is deze fiter? Hoeveel decibel stoot het uit?

Wat zit er in de doos?

Eheim classic canister filter unboxed

Deze Eheim is absoluut het eenvoudigste busfilter dat ik ooit heb uitgeprobeerd. Het heeft geen uitgebreide manden of compartimenten om in elkaar te passen.

Het uitpakken van dit filter was eenvoudig. Dit is wat is inbegrepen:

 • Bus
 • Slangen
 • Spuitbalk
 • Inlaatbuis met zeef
 • Carbon pad |
 • 2 kunststof roosters
 • Herbruikbare spons
 • Keramische noedels
 • Keramische pellets
 • Zuignappen

Hier is een blik op de criteria die ik eerder heb uiteengezet:

Installatie

Eheim classic canister filter set-up

Het installeren van dit filter was een fluitje van een cent.

Deze bus wordt geleverd met een grote zak keramische noedels en een andere zak met keramische pellets. De keramische stukken waren zeer, zeer stoffig nadat ze in de scheepvaart waren rondgeduwd.

Ik heb alles uitgepakt en zorgde ervoor dat ik alle filtermedia afspoelde.

Deze Eheim is in wezen gewoon een grote open bus waar je de media in legt.

Online heb ik enkele video’s gezien die vergelijkbare Eheim-filters laten zien die manden hebben voor de verschillende soorten media, maar dit model bevatte er geen.

Nadat alles was afgespoeld, plaatste ik een van de roosters in de bodem van de bus en legde de keramische noedels daar bovenop.

Er zit een blauwe herbruikbare spons die bovenop de noedels gaat en dan stapel je de ronde keramische pellets erin.

Een met koolstof doordrenkte pad en een dunne, fijne spons gaan vervolgens aan en het geheel wordt bekroond met een ander plastic rooster.

Dat is het, geen manden of handige verdelers. Dit model is eigenlijk gewoon een open cilinder waar je losse media in plaatst.

Voor langdurig gebruik zou ik ten zeerste aanbevelen om meer herbruikbare sponzen toe te voegen. De beperkte mechanische media zullen betekenen dat more smurrie en algen zullen de biomedia bedekken, mogelijk verstoppen en de doorstroming beperken. Ik heb dit filter echter ingesteld met alleen de media waarmee het werd geleverd.

De slangen voor dit filter waren heel gemakkelijk te snijden om te passen en ze werkten mooi samen toen ik ze naar de achterkant van de tank liet lopen.

Voor deze installatie heb ik de bus achter mijn tankstandaard zitten, omdat de kast onder het aquarium niet hoog genoeg is om het filter te huisvesten. Er zitten gaten in de achterkant van de standaard die bedoeld zijn voor het laten lopen van draden en het was eenvoudig om de slangen hier doorheen te voeren, zodat ze de tank konden bereiken.

Eheim geeft u twee snelaansluiters voor de slangen. Om ze te bevestigen, knip je korte stukjes meegeleverde slang (ik zou ongeveer 6 inch / 15 centimeter lang aanbevelen) en deze hechten zich aan de inlaat- en uitstroompoorten op de bus.

Het ene uiteinde van de snelsluitklep sluit aan op het korte stuk slang dat uit de bus komt en het andere uiteinde sluit aan op de lange slang die naar de tank gaat.

Je kunt het water afsluiten en vervolgens het midden van de snelle verbinding losdraaien en het springt uit elkaar, het is supereenvoudig.

Ik hou echt van deze kleppen. Ze zijn gemakkelijk uit elkaar te halen en weer aan elkaar te haken.

Ik hou vooral van de gebogen in- en uitstroomstukken die bij dit filter worden geleverd. Ze zijn eenvoudig te bevestigen en passen mooi over de zijkant van omrande en randloze tanks. De grote zuignappen maken een sterke bevestiging aan de binnenkant van de tank.

Mijn enige klacht met de in- en uitstroom is dat ze een felgroene kleur hebben. Ik geef er de voorkeur aan dat dit soort dingen zwart of helder zijn, zodat ze minder zichtbaar zijn. Het groen doet naar mijn mening een beetje afbreuk aan het uiterlijk van de tank.

Over het algemeen was de installatie snel en efficiënt. Ik kreeg alles gedaan in ongeveer 45 minuten.

Een duidelijke verandering ten opzichte van de 2 uur installatietijden die ik heb moeten invoeren met liefhebbersfilters.

Priming

Je primeert deze Eheim op een heel andere manier dan alle andere bussen die ik heb uitgeprobeerd.

De inlaatslang sluit aan op de bovenkant van de motorkop en de uitstroom komt van de onderkant van de bus.

Je sluit de inlaatslang aan maar houdt de uitstroomslang los bij de klep. Je opent de uitstroomklep en zuigt er lucht doorheen. Hierdoor zal water in de bus gaan stromen.

Je sluit de uitstroomslang aan en laat de bus vullen met water. Zodra u stopt met het horen van gorgelen, sluit u het filter aan en zou het meteen moeten opstarten.

Niet de chicste priming-methode die ik ooit heb gezien, maar het is gemakkelijk en betrouwbaar.

Priming na onderhoud moet een fluitje van een cent zijn. De snelsluitklep moet uw sifon onderhouden. Wanneer u de slangen opnieuw aansluit en de kleppen opent, moet water automatisch beginnen met het vullen van de bus.

Ik heb de bus twee keer moeten loskoppelen / opnieuw aansluiten om de motor na onderhoud water te laten trekken. Maar eerlijk gezegd heb ik dat moeten doen met zowat elk busfilter dat ik heb geprobeerd. Houd er rekening mee dat je dit misschien moet doen om de sifon op gang te krijgen. U hoeft de stekker er slechts ongeveer 10 seconden uit te koppelen voordat u opnieuw verbinding maakt met de voeding.

Voorstelling

De helderheid van het water is uitstekend geweest terwijl ik dit filter heb gebruikt. Deze tank heeft veel levende planten en is vrij zwaar gevuld. Ik heb geen last gehad van afval of troebelheid.

Mijn waterparameters zijn geweldig geweest. Er zit zoveel biomedia in deze Eheim, het zou een aquarium kunnen filteren met drie keer zoveel vissen als ik erin heb.

Toen ik dit filter testte, ontdekte ik dat het in staat was om 105,11 gallons per uur (GPH) uit te pompen.

De fabrikant stelt dat u dit filter kunt gebruiken voor tanks tot 92 gallon (350 liter). Maar ik denk dat de GPH te laag is voor tanks die zo groot zijn.

Ik raad dit filter aan voor tanks van 30-40 gallon (113-151 liter). Deze Eheim moet voldoende water kunnen doorboren om visafval op tanks in dat formaat te verwerken.

Onderhoud

Toen ik aan dit project begon, dacht ik dat onderhoud een groot gedoe zou worden met dit filter, vooral omdat alle media los in de bus zitten zonder manden.

Maar ik moet zeggen, ik was aangenaam verrast door hoe gemakkelijk het is om dit filter een goede reiniging te geven.

Zoals ik al eerder zei, komen de snelkoppelingen op de slangen gemakkelijk uit elkaar zodra je het water afsluit met de kleppen.

Toen heb ik gewoon de hele bus naar mijn aanrecht verplaatst. U kunt de bovenste slangklep openen, ervoor zorgen dat u de onderste in de gootsteen richt en de onderste klep openen en al het water in de bus zal snel weglopen.

Dan knal je de motorkop er gewoon van af. Nou, ik zeg “gewoon” maar dit ding creëert een ECHT sterke afdichting, dus ik moest wel pruttel er een beetje mee om de bovenkant los te krijgen.

Ik heb het rooster, carbon pad en fijne filterpad van de bovenkant gehaald. Ik heb de smurrie met de gootsteenspuit uit het fijne kussen gespoten.

Om bij de grote blauwe spons te komen om schoon te maken, heb ik de bus omgekieperd en de keramische pellets in een emmer gegoten.

Toen pakte ik de spons eruit en spoelde hem uit in de gootsteen. Ik spoelde de keramische pellets met een beetje gedechloreerd water om wat stukjes algen af te krijgen.

Ik heb alles weer in elkaar gezet, de bus achter de standaard geplaatst en de slangen weer aangesloten.

Dit alles kostte me ongeveer 25 minuten, gemakkelijk, peasy, citroen-squeezy.

Dit was allemaal supereenvoudig en veel minder rommelig dan het onderhouden van veel hang-on-the-back filters die ik in de loop der jaren heb gehad.

Lawaai

Ik was echt onder de indruk van hoe stil deze Eheim is. Toen ik het geluid dat het uitzendt met een meter mat, kreeg ik een aflezing van 51,0 decibel. In een zeer rustige kamer hoor je een licht gezoem.

Om eerlijk te zijn, heeft dit filter een veel lagere GPH dan veel van de andere filters die ik heb getest. Het is dus iets indrukwekkender dat de Fluval 407 slechts 51,9 decibel afgeeft, omdat hij meer dan twee keer zoveel water wegpompt.

Maar dat neemt niet weg dat deze Eheim heel rustig loopt.

Algemene voor- en nadelen

Pros:

 • Zeer rustig
 • Eenvoudig in te stellen
 • Inclusief tonnen biomedia
 • Presteert goed, behoudt een goede waterhelderheid
 • Eenvoudig onderhoud
 • Eenvoudig te snijden aftermarket media om te passen

Tegens:

 • Aan de onderkant wat betreft GPH
 • Heeft meer mechanische media nodig

EHEIM Classic Bus Filter |

EHEIM Classic Bus Filter |

Laatste update op -11-23 / Verdiende commissies / Afbeeldingen van Amazon Product Advertising API

Hoe verhoudt het zich?

Het was zoveel eenvoudiger om dit filter te installeren in vergelijking met andere bussen. Het kostte me slechts ongeveer 45 minuten om dit filter aan de praat te krijgen.

Dit filter heeft misschien niet een aantal van de toeters en bellen die anderen doen, maar wat je ervoor terugkrijgt, is eenvoudige betrouwbaarheid die de klus ronduit klaart.

Dit Eheim filter was een van de stilste filters die ik heb getest. Alleen de FX6 produceerde minder geluid. Je hoort alleen een zacht gezoem van dit filter.

De waterparameters en helderheid van de tank waren beide uitstekend tijdens het gebruik van dit filter. Het ging heel goed. Net als alle andere bussen die ik heb geprobeerd, had dit filter veel ruimte voor biomedia die hielpen bij het verwerken van visafval uit de tank.

Ik zou liever hebben dat deze bus meer mechanische media had. Ik denk dat dit iets is dat Fluval echt beter doet dan zijn concurrenten. De grote herbruikbare sponzen die je krijgt met een Fluval vangen tonnen smurrie en helpen de biomedia schoner te houden.

Onderhoud was veel eenvoudiger en minder rommelig dan sommige van de andere bussen die ik heb geprobeerd. Hoewel er geen mediamanden zijn, hoef je niet in het vuile water te reiken om de media eruit te krijgen, in tegenstelling tot de Polar Aurora-, Marineland- en Aqueon-filters.

Deze bus heeft echter de laagste GPH-classificatie in de groep filters die ik heb getest. Het is beoordeeld voor ongeveer 164 GPH. Vergeleken met zoiets als de Fluval 407, die wordt beoordeeld op 383 GPH, is 164 behoorlijk laag.

Dat maakt dit nog geen slecht filter. Maar naar mijn mening, als je een tank groter dan 55 gallons (208 liter) wilt filteren, is deze bus niet krachtig genoeg en moet je overwegen iets anders te kopen.

Voor wie is het Eheim Classic Canister Filter het beste?

Ik denk dat dit filter het beste is voor mensen met tanks van 30-40 gallon. Het zal goed werken voor alleen vissen en geplante tanks.

Het heeft heel goed gewerkt in mijn regenboogvissertank. Ik kan dit filter zelfs op lange termijn op het aquarium laten staan. In deze tank zit veel vis en de Eheim heeft de waterparameters gemakkelijk onderhouden.

Ik zou aanraden om een sponsvoorfilter over de innamezeef te plaatsen als je van plan bent garnalen in de tank te houden.

Ik raad aan om wat fijne matten filtermedia toe te voegen. Gelukkig is het een gemakkelijke taak om de sponsmedia te snijden, omdat het gewoon een eenvoudige cirkel hoeft te zijn, geen hoeken of vreemd geplaatste pijpen om rond te snijden.

Ik vind het leuk hoe eenvoudig dit is. Dit zou een geweldige eerste stap zijn in busfilters voor beginners.


EHEIM Classic Bus Filter |

EHEIM Classic Bus Filter |

Laatste update op -11-23 / Verdiende commissies / Afbeeldingen van Amazon Product Advertising API

Recent Posts

link to zuurstofsteen

zuurstofsteen

Zuurstofsteen: Alles wat u moet weten over deze unieke steen Als u op zoek bent naar een zeldzame edelsteen, moet u zeker eens kijken naar de zuurstofsteen. Dit mineraal is niet alleen bijzonder...